JOURNAL / GENOPTRÆNING
Efter år med rygsmerter fra skoliose fandt Melanie endelig en rolig træningsform, der ikke bare lindrer hendes smerter, men også giver hende kropsbevidsthed og funktionalitet i hverdagen. Læs om hendes rejse fra smerte og frustration til øget bevægelsesfrihed, styrke og træning som beroliger nervesystemet.
LOUISE BEKHØJ
30.10.2024
Melanie kom til en prøvetime grundet smerter fra skoliose. Hun søgte en hensigtsmæssig træningsform, som kunne støtte op om ryggens struktur for bedre at kunne passe på sin krop fremtidigt. Samtidig måtte træningsformen og rammerne ikke overbelaste hendes sensitive nervesystem.
Efter prøvetimen kunne jeg mærke at smerterne var væk!
Melanie
Fysisk aktivitet har været en del af Melanies liv, lige siden hun var barn. Hun har dyrket en mangfoldighed af bevægelse og træning, alt fra gymnastik, til dans, yoga, cykling og løb – alle sportsgrene og aktiviteter ryggen har trivedes rigtig godt med. Det ændrede sig i 2011 efter et stressforløb, hvor fysisk aktivitet, puls- og holdtræning var for meget. Hermed opstod der smerter fra skoliosen, smerter som klassiske ryg og skoliose hold hos fysioterapeuterne ikke har kunne afhjælpe.
”Jeg har prøvet meget forskelligt. Min primære udfordring er min ryg, men klassiske ryg og maveøvelser har ikke været nok. I stedet har min krop reageret positivt på helkropsøvelser, hvor jeg kan mærke, at jeg er nødt til at aktivere min core for at holde mig selv. Det er også det, der gør at det er direkte overførbart til min hverdag og min hverdagsbevægelse. Jeg kan mærke, at jeg i min hverdag har fået mere kropsbevidsthed. At øvelserne er direkte relaterbare til min hverdag. Jeg kan gå op ad trapper uden at få ondt, og jeg kan gå en tur uden at ligge vågen om natten med iskiassmerter. Det kunne jeg ikke før.”
Melanies træning er primært foregået på Pilates udstyret; Reformer, Chair og Tower. Pilates udstyr, der kan justeres alt efter om man har brug for øget udfordring eller øget støtte til en øvelse.
”Træningen i de her maskiner hjælper mig med at kompensere i bevægelsen, der hvor jeg ikke selv er stærk nok til at udføre dem. Det gør, at jeg stadig kan træne hele kroppen på en måde, som jeg ellers ikke ville kunne. Eksempelvis er det en fordel for mig, at træne arme på Reformeren, hvor jeg er rygliggende i modsætningen til stående øvelser med frivægte.
Støtten fra maskinerne er også med til, at gøre, at jeg får brugt hele mit bevægelsesrum, alle mine led helt ud i yderstillingerne. Det giver mig tryghed til at udfordre mine overbevisninger om, hvad jeg kan og ikke kan. Få afprøvet, er der egentligt noget at være bange for? For det her er et trygt rum at prøve det af i, der kan ikke gå noget galt.”
Træning behøver ikke at være helt udmattende for at have effekt. I CANVAS studiet er det vigtigt for os, at udfordre fysikken igennem øvelser, men med en rolig struktur på træningen. Det vil gøre, at din træning efterlader dig med en følelse af at have brugt kroppen, men med lethed og energi til resten af din dag.
”Det føles jo ret let – jeg har jo ikke rigtig givet den gas. Men så kan jeg mærke bagefter, hvor godt jeg har det. Også dagen efter. Jeg stod op af sengen dagen efter og kunne mærke, at jeg var rank. Det vidste jeg jo godt, at jeg anatomisk ikke var, men det var den følelse jeg havde. Det var da en fed følelse at vågne op til. Den ville jeg gerne vågne op til hver dag.”
Melanie understreger, at det ikke er en enkel træning. At det er hjernegymnastik, der stiller krav til opmærksomhed. Men der er en lethed over det.
”Det er omsorgsfuld træning. Jeg føler, at det samarbejder med kroppen, og jeg mærker ikke den enorme udmattelse bagefter. Louise har en holistisk tilgang til træningen, og det har jeg ikke stødt på andre steder. Det har stor betydning, at Louise ikke kun har fokus på åndedrættet, men også har fokus på kvalitet fremfor kvantitet. Det betyder, at jeg kan træne i mit eget tempo og det tager min hjerne, min krop og mit nervesystem rigtig godt imod.
Jeg stod op af sengen dagen efter og kunne mærke, at jeg var rank. Det vidste jeg jo godt, at jeg anatomisk ikke var, men det var den følelse jeg havde. Den følelse ville jeg gerne vågne op til hver dag.
Melanie
I studiet tager vi udgangspunkt i rolige rammer, hvor træningen tilpasses den enkeltes dagsform. Det betyder, at det er vigtigt for os, at rumme den person der kommer ind ad døren, uanset hvad der er tilrettelagt i træningsplanen.
”En anden ting der er ret fantastisk, er at jeg kan komme her uanset hvordan jeg har det. Jeg er kommet her, hvor jeg er fuld af snak og energi – og jeg har været her, hvor jeg har været dybt ulykkelig. Det er der plads til. Det synes jeg er ret vildt, det er trods alt bare et træningsstudie. Da jeg gik ned med stress faldt mit fundament sammen og jeg havde svært ved at bygge det op igen. Jeg kan ikke tåle at få pulsen op, fordi det bliver for meget for mit nervesystem. Derfor er det en fordel at træne i et roligt tempo med modstand fra maskinerne. Det hele foregår i nogle rammer og i et tempo, hvor hele mig kan være med. Derfor bliver slutresultatet effektfuldt.”
Træningen i studiet har været Private Træningstimer og Trio holdtræning, begge er træningstilbud, hvor øvelserne tilpasses den enkelte og foregår i mindre og private rammer. Melanie har, udover sin fysiske problematik med skoliosen, også udfordringer med at blive sansemæssigt overstimuleret og distraheret, når hun træner på hold. Og der er træningen i et mindre studie helt genialt.
“CANVAS er et studie som er roligt lydmæssigt, men også roligt i sit udtryk. Et studie der emmer af renhed, lethed og ro. Det betyder virkelig meget for mig.”
Det hele foregår i nogle rammer og i et tempo, hvor hele mig kan være med. Derfor bliver slutresultatet effektfuldt.”
Melanie
Skoliose er en skævhed i ryggen, hvor rygsøjlen har en S eller C formet kurve set bagfra. De fleste tilfælde af skoliose er idiopatisk skoliose, hvor man ikke kender den bagvedliggende årsag. Desuden kan skoliose være medfødt, funktionel, degenerativ eller neuromuskulær.
For at skævheden kan klassificeres som skoliose, måles skævheden efter cobb-vinklen, som skal være mindst 10% for at der er tale om skoliose.
Studier viser, at træning kan have gavnlig effekt på skoliose. Blandt andet ved at have en positiv effekt på smerter, øge styrke og forbedre funktionaliteten i hverdagen.
Speciallavede hjælpemidler fra bandagister bruges også til at støtte og afhjælpe smerter fra skoliose. Ligesom manuel behandling ser ud til, at kunne lindre en eventuel smerte.
Nyhedsbrev
Tilmeld dig CANVAS Nyhedsbrev og modtag seneste nyt om bevægelse, krop og sind direkte i din indbakke.
Information
Om Studiet
© CANVAS AARHUS 2024
CVR: 42726346
Få seneste nyt om bevægelse, krop og sind direkte i din indbakke
© CANVAS AARHUS 2024