Få success med dit genoptræningsforløb

Vi er alle forskellige. Derfor bør et genoptræningsforløb også tilrettelægges efter den enkeltes præferencer, liv og forudsætninger. Her får du den evidensbaserede tilgang til et effektivt genoptræningsforløb.

Tidligere har man troet, at det var specifikke øvelser, som gjorde en stor forskel for specifikke skader og smerteproblematikker. Dog viser nyeste forskning, at der er ikke er evidens for den tilgang. Det betyder, at der er andre elementer – udover træningen – som er essentielle og vigtige at tage højde for, når man er i gang med genoptræning. 

Genoptræningsforløb - Pilates - CANVAS AARHUS

CANVAS Byggesten For Genoptræning

I et genoptræningsforløb er det vigtigt at tage højde for hele mennesket. Derfor tager vi i CANVAS studiet udgangspunkt i 8 evidensbaserede elementer i et forløb: 

  • Det Rigtige Udgangspunkt
  • Håndgribeligt Mål
  • Gradvis Opbygning
  • Smerte Er Ikke Lig Med Skade
  • Træning Efter Dagsform
  • Præferencer For Træning
  • Livsomstændigheder
  • Opretholdelse Af Aktivitetsniveau

Læs mere om de forskellige byggesten for genoptræning i CANVAS Studiet nedenfor. Husk at du er velkommen til at booke en gratis og uforpligtende konsultation, hvor du kan finde ud af, om et genoptræningsforløb er

Det Rette Udgangspunkt

Din krop tilpasser sig - det er både godt og skidt

De fleste som har været inaktive i en længere periode, har smerter eller skader, ved godt, at det er godt at komme i gang med træning og bevægelse igen. Men hvordan kommer man i gang, hvor starter man og hvordan gør man? 

Når du går i gang med en ny træningsform eller genoptager din træning, har din krop brug for tilvænning. Kroppen tilpasser sig både aktivitet og inaktivitet, hvilket er både godt og skidt. Godt fordi, at træning vil kunne hjælpe dig og “skidt” fordi det kræver vedholdenhed over en længere periode at opnå de resultater du søger. 

Vi har tendens til at overvurdere vores evner på kort sigt og undervurdere, hvor langt vi kan nå på længere sigt.

Dit aktuelle udgangspunkt bør tage afsæt i dit aktivitetsniveau de sidste 3-6 måneder.

For at øge sandsynligheden for et succesfuldt forløb og undgå skader er det derfor vigtigt ikke at sætte barren for højt. At finde realistisk og ærligt udgangspunkt som tager afsæt i din fysiske aktivitet 3 – 6 måneder tilbage vil for de fleste være et retvisende og passende sted at starte.

Husk på, at det der virker, er det vi får gjort. Det gælder også for genoptræning. Sætter du barren for højt i starten, vil du sandsynligvis miste gejsten inden du er nået ret langt og dertil øge risikoen for at pådrage dig en unødvendig overbelastningsskade. Med dit rette udgangspunkt vil du hurtigt opleve fremgang og få mod på mere. I et privat genoptræningsforløb hos CANVAS finder vi sammen dit udgangspunkt for træning, så du har et godt fundament for at komme igang og afhjælpe din problematik. 

Håndgribeligt Mål

specifikt / målbart / attraktivt / realistisk / tidsbestemt

Formålet med at sætte et håndgribeligt mål er at skabe en retning for din træning og minde dig om, hvorfor det er vigtigt for dig. Er det svært for dig, at fastsætte din målsætning kan du spørge dig selv, hvad afholder min nuværende situation mig fra? Hvad vil jeg gerne kunne, som jeg i øjeblikket er forhindret i? Et håndgribeligt mål kan med fordel defineres igennem SMART principperne. 

Specifikt : Hvad vil du gerne opnå? Vær så præcis som mulig. 

Målbart : Det skal være tydeligt, hvornår du har opnået dit mål og hvad det indebærer at have opnået dit mål. 

Attraktivt : Hvorfor er det et vigtigt mål for dig? Hvorfor er du motiveret for at opnå dit mål? 

Realistisk : Har du redskaberne, forudsætningerne, de rette samarbejdspartnere til at opnå dit mål? Er dit mål realistisk i forhold til dit nuværende udgangspunk. 

Tidsbestemt : Hvor lang tid vil du bruge på, at opnå dit mål? Husk også, at det skal være en realistisk tidshorisont. 

Et SMART Mål kunne være : 

  • At kunne arbejde en hel dage på kontoret uden hovedpine om 12 uger.

  • At kunne deltage på holdtræning, én gang om ugen, om 10 uger.

     

  • At kunne gå 3 km, 3 gange om ugen om 8 uger

  • At kunne ses med venner og familie, 1 gang om ugen, om 6 uger

  • At kunne løbe 5 km, 2 gange om ugen, om 12 uger 

Et mål om at blive lidt mere veltrænet, komme i gang eller have mere overskud til familien er således ikke et SMART mål. Fordi det ikke er specifikt, ikke er målbart og tidsbestemt. Du vil altså ikke vide præcist hvordan du kan opnå det, hvad der skal til og hvornår du har nået dit mål.

Ved at sætte et specifikt, målbart mål, kan vi hele tiden juster din træning derefter.

En retning på din træning øger sandsynligheden for, at du med tiden vil opnå din målsætning.

Når man arbejder med en smerte problematik der har stået på i en længere periode, kan det være et også være længerevarende genoptræningsforløb. Det er let at misten pusten ved langsigtede mål, det er derfor vigtigt at sætte delmål. Delmål sikrer, at du hele tiden bliver mindet om, at du er på rette vej og oplever fremskridt – også selvom vejen kan være lang. 

I et privat genoptræningsforløb hos CANVAS fastlægger vi sammen et SMART mål, så der er en retning for din genoptræning, som giver mening for dig og passer ind i din hverdag. 

Gradvis Opbygning

Hvad betyder det for dig, at opnå dit mål på lang sigt?

Som før nævnt tilpasser kroppen sig, den modstand vi udsætter den for. Går vi får hurtigt frem, vil der være stor sandsynlighed for at vi midlertidigt forværrer vores smerter eller pådrager os en overbelastningsskade. Derfor er en gradvis opbygning af intensitet essentielt for din træning og genoptræning.

Vi har tendens til at undervurdere, hvad vi kan opnå på lang sigt – i stedet har vi ofte en meget kortsigtet horisont. I et genoptræningsforløb søger vi at skabe langsigtede resultater, du skal derfor også forvente en langsigtet træningsplan, alt efter omfanget af din problematik.

Vi bliver stærkere ved gradvist at udsætte kroppen for stress. Herved nedbryder vi små elementer, som genopbygges og gør dig endnu stærkere.

I biologiens verden kalder man fænomenet Hormese. Et fænomen, der danner grundlaget for effektiviteten af gradueret genoptræning.

For at sikre et godt fundament bruger vi i studiet gradueret træning som er tilrette lagt efter dine delmål og endelige mål. Herved kan vi øge intensiteten ved at skrue op for antal gentagelser, frekvens for din træning, volumen og intensitet af øvelserne. 

 

Det Må Gerne Gøre Ondt

Dit nervesystem er indrettet til at passe på dig

Når vi arbejder med at genoptræne en skade eller en smerteproblematik, er det vigtigt at understrege, at det gerne må gøre ondt når du træner. 

Vores nervesystem er bl.a. indrettet til at passe på os. Det vil sige, at den advarer os med smertesignaler, hvis vi står overfor en fare for at skade os selv. Har man haft en smerteproblematik i en længere periode, vil nervesystemet sandsynligvis være overbeskyttende og advare langt før det er relevant. Derfor kan du arbejde dig igennem en hvis smerte og stadig opleve fremgang uden at pådrage dig yderligere skade eller smerte. 

Har du haft smerter i en længere periode, vil dit nervesystem sandsynligvis være overbeskyttende og beskytte dig med at udløse smerte, førend det er nødvendigt.

Under træningen i studiet vil du blive vejledt under dine øvelser, så du og vi kan vurdere om du kan tolerere smerteniveauet, såfremt det øges. Det gælder både i træningsøjeblikket, men også smerte tolerancen efterfølgende træningen. 

Det er en process at finde det optimale niveau for din træning og smertetolerance, men en vigtig del for at du vil kunne opleve fremgang over tid – såsom færre smerter, mere styrke, bedre form og større aktivitetniveau

Træning Efter Din Dagsform

Alle elementer af vores liv påvirker os dagligt

Vi har alle gode og dårlige dage. Nogle dage og uger er vi mere motiveret end andre. Nogle nætter sover vi godt og andre ikke. Det er helt almindeligt og noget der påvirker os alle. Derfor er det også vigtigt, at kunne tilrettelægge sin træning efter din dagsform. 

På den måde kan vi bl.a. tage højde for dit smerteniveau og dit liv generelt. Skrue ned for intensiteten, på de dårlige dage og skrue op på de dage, du oplever ekstra overskud. 

Din genoptræning bliver ikke kun progressivt bedre. Der vil være perioder med midlertidig plateau eller forværring. Dette er en præmis for træning - også genoptræning.

Det vigtigste er, at du holder dig igang. Vi kender alle udfordringen at skulle starte forfra igen og igen – og det er om noget demotiverende og energikrævende. 

Er du i gang med en god træningsrutine er det vigtigst at du holder dig igang, ikke helt så vigtigt, om du fik lavet lige præcis din øvelse du havde sat dig for. 

I et genoptræningsforløb hos CANVAS støtter vi dig under din træning og tager hver gang højde for din dagsform, så du får det mest optimale ud af din træning.  

Vælg Træning Der Gør Dig Glad

der findes ikke rigtige og forkerte øvelser

Måske du er af den overbevising, at der er bestemt øvelser, bestemte træningsformer, der er de rette for specifikke diagnoser, smerter og problematikker. 

Der er dog endnu ikke evidens for, at én genoptræningsmetode er mere effektiv end en anden – eller at nogle øvelser er mere rigtige end andre. 

Der findes ikke en rigtig måde at bevæge sig på. Der findes ikke rigtige og forkerte øvelser. Vælg den træningsform, som gør dig glad.

Derfor bør din genoptræning primært være baseret på dine præferencer. Hvilken træningsform gør dig glad? Som nævnt tidligere, er det vigtigste blot, at træningen er tilrettelagt efter dit niveau og at der er en målrettet gradvis opbygning alt efter dit mål. 

Det der virker bedst er det vi får gjort. Får du lavet de 4 øvelser din fysioterapeut har givet dig? Eller vil du hellere bruge din tid på en træningsform der giver mening for dig?

Der Er Mange Ting Der Påvirker Os

søvn, kost, sociale relationer, arbejde, smerte, overbevisninger

Vi kender det alle, vi har lagt en plan for ugen. Vi skal passe arbejdet, familien, træne 4 gange og ses med venner. Når ugen er gået, har vi måske kun nået halvdelen af det vi havde sat os for. Det er helt normalt. Fordi, at der er mange ting der påvirker os og vores hverdag, nogle som vi ikke selv har kontrol over. 

Elementer som kost, søvn, bevægelse, social interaktion, stress, overbevisninger og noget så ukontrollerbart som vejret, kan alle spille ind på vores energiniveau og vores engagement i en opgave – og specifikt genoptræningsforløb. 

Er du stresset på arbejdet eller over hverdagen med familien, vil energien være derefter. Er din krop stresset på grund af et længere smerteforløb, vil energiniveauet også være derefter. Har du en overbevisning om, at en specifik aktivitet eller øvelser ikke er god for dig, vil den sandsynligvis ikke føles rar. Isolerer du dig fra sociale sammenhænge, får du ikke det boost der som oftest opstår, ved at være i selskab med andre. Rækker du ud efter den hurtige hylde i 7 Eleven til frokost eller aften, vil det afspejle sig i dit energi niveau.

Vores energiniveau, humør, overskud og lyst påvirkes af alle de ting vi oplever, spiser og gør.

Altså er der mange faktorer, der spiller ind i et gentoptræningsforløb. Ikke kun træning, men også hvordan resten af dit liv er struktureret og påvirker dit fysiske velbefindende. 

Hos CANVAS kan vi hjælpe dig med et struktureret træningsforløb, som tager højde for alt det du også er og skal. 

Hold Dig Aktiv

Lidt er bedre end ingenting - gåture tæller også

I perioder hvor vi af den ene eller anden grund, ikke har det godt, kan vi have tendens til at isolere os. Vi skruer ned for arbejdet, siger nej til sociale arrangementer, lægger os på sofaen. 

Det kan være nødvendigt i en periode, at justere på aktiviteter grundet smerter. Dog er det essentielt at holde sig aktiv så vidt muligt, da det er en positiv effekt på vores fysiske, men endnu vigtigere, vores mentale helbred. 

Generel fysisk aktivitet har en positiv effekt på smerter og dit fysiske og mentale helbred - hold dig aktiv, så vidt muligt!

Derfor bør du i så vidt muligt omfang holde dig aktiv, selvom du føler dig stresset, selvom du mærker opblusning af smerter. At holde sig aktiv betyder ikke nødvendigvis en times tilrettelagt træning, det kan være en gåtur med en ven eller veninde, det kan være øvelser for overkrop og arme hvis du har ondt i knæet. Og husk, at lidt er bedre end ingenting og de små tiltag, gør også en forskel. 

 

Du er altiv velkommen til at booke en gratis og uforpligtende konsultation. Her kan du se studiet, stille spørgsmål og vi kan tale om, hvad et genoptræningsforløb kan gøre for dig. 

Husk altid at kontakte din læge, hvis du har mistake om sygdom, oplever smerte, nedsat kraft eller styrke!

  1. Brendenborg, Nicklas. Gopler Ældes Baglæns, s. 103 – 114. Forelaget Grønningen
  2. Deslandes A, Moraes H, Ferreira C, et al. Exercise and mental health: many reasons to move. Neuropsychobiology. 2009.
  3. Karayannis NV, Baumann I, Sturgeon JA, Melloh M, Mackey SC. The Impact of Social Isolation on Pain Interference: A Longitudinal Study. Ann Behav Med Publ Soc Behav Med. 2019
  4. Booth FW, Roberts CK, Thyfault JP, Ruegsegger GN, Toedebusch RG. Role of Inactivity in Chronic Diseases: Evolutionary Insight and Pathophysiological Mechanisms. Physiol Rev. 2017
  5. Vanti C, Andreatta S, Borghi S, Guccione AA, Pillastrini P, Bertozzi L. The effectiveness of walking versus exercise on pain and function in chronic low back pain: a systematic review and meta-analysis of randomized trials. Disabil Rehabil. 2019
  6. Southerst D, Nordin MC, Côté P, et al. Is exercise effective for the management of neck pain and associated disorders or whiplash-associated disorders? A systematic review by the Ontario Protocol for Traffic Injury Management (OPTIMa) Collaboration. Spine J Off J North Am Spine Soc. 2016
  7. Hott A, Brox JI, Pripp AH, Juel NG, Paulsen G, Liavaag S. Effectiveness of Isolated Hip Exercise, Knee Exercise, or Free Physical Activity for Patellofemoral Pain: A Randomized Controlled Trial. Am J Sports Med. 2019